Pivovar Ossegg Praha
Oficiální popisy jednotlivých nabízených piv (zdroj: https://praha.ossegg.com/#next4)
ATHANASIUS 10
Athanasius Filip Bernhar d byl mezi lety 1853-1875 v pořadí 42. opatem oseckého kláštera. Narodil se roku 1815 v Radonicích u Kadaně. Do kláštera vstoupil v r oce 1840, kde nejdříve působil jako sbormistr, později pak vyučoval teologii. V r oce 1853 byl zvolen opatem, rok poté generálním vikář em cister ciáckých klášterů v Čechách a Lužici. V oseckém klášteř e nechal obnovit interiér opatského kostela, snažil se také o znovuobnovení těžby vápence.
C
CHARAKTERISTIKA PIVA
Světlé, spodně kvašené, nefiltrované a nepasterizované výčepní pivo. Má jemnou chmelovou vůni, středně plné tělo a vyšší říz.
ALC
4.3%
IBU
30
EPM
10.8 %
EBC
6
PHILIPP 12
Philipp Irmer přišel do Oseka na pozvání posledního opata Jindřicha Bernarda Thebese z diecéze v Münsteru a přispívá významnou měrou k odkazu cisterciáků. Je aktivně zapojen i do správy v Bohosudově, Duchcově a Mariánských Radčicích. Zde také obnovil téměř z ruin jedno z nejstarších poutních míst v Čechách.
CHARAKTERISTIKA PIVA
Světlý, spodně kvašený, nefiltrovaný a nepasterizovaný ležák, uvařený ze dvou sladů a chmelený výhradně Žateckým poloraným červeňákem, který dává pivu jemné chmelové aroma a příjemné hořké doznívání.
ALC
4.8%
IBU
33
EPM
12,5 %
EBC
6
RUTHARD 11
Ruthard byl prvním opatem cisterciáckého kláštera v Oseku. Na české území přišel v roce 1192 z opatství ve Waldsassenu na pozvání velmože Milhoště a společně s dalšími dvanácti mnichy působil šest let na statku Mašťov. Po sporech s Milhoštěm ale odcházejí z panství v Mašťově pryč a azyl je jim poskytnut rodem Hrabišiců v Oseku. Tady, nedaleko kostela sv. Petra a Pavla, vznikl klášter s dlouhou a bohatou historií…
CHARAKTERISTIKA PIVA
Svrchně kvašené pivo, spadající do kategorie American Red Ale má rubínově červenou barvu. Použité chmely Pacifica a Mosaic dávají pivu výraznou vůni, ve které najdete tropické ovoce, limetku a broskve. Má nižší říz a střední plnost, v chuti objevíte tóny citrusů, především pomeranče, doznívání je delší a příjemně hořké.
ALC
4.5%
IBU
35
EPM
11,5 %
EBC
19
BALTHASAR 13
Balthasar vedl klášter v těžkých časech. Nejenže byl Osek v 15. století několikrát zpustošen husity, ale jeho majetek prodával i „spřátelený“ císař Zikmund. Balthasar se snažil opravit či znovu postavit hospodářské a církevní budovy. Klášter tím ale zadlužil a po Balthasarově smrti přešel pod pražské arcibiskupství.
CHARAKTERISTIKA PIVA
Spodně kvašené pivo, uvařené kombinací pěti sladů. Vůně je lehce kávová, káva se také projevuje v chuti společně s praženým sladem. Pivo Balthasar má střední říz a sušší, příjemně hořké doznívání.
ALC
5,4%
IBU
33
EPM
13,5 %
EBC
45